Als de opsteller van de factuur - de dienstverlener - een fout heeft gemaakt in een factuur die al is verzonden, is dit zeker geen onoplosbaar probleem. Onjuiste gegevens over de betrokken partijen of het bedrag komen vaak voor en zelfs de meest ervaren boekhouder kan er wel eens naast zitten. Daarom bestaat er een zogenaamd Correctie Belastingdocument.

Een correctiefactuur, ook wel creditnota en debetnota genoemd, wordt gebruikt om een factuur te corrigeren. Een corrigerende factuur wordt uitgereikt door de leverancier van de diensten of goederen, d.w.z. de leverancier die de oorspronkelijke factuur heeft uitgereikt.

Het correctiedocument kan zowel in plus- als in minwaarden worden afgegeven, afhankelijk van of het oorspronkelijke bedrag wordt verlaagd of verhoogd. En zoals de naam al doet vermoeden - het corrigerende belastingdocument is bedoeld voor btw-betalers.

Net als elk ander fiscaal (of niet-fiscaal) document, heeft ook een correctief belastingdocument zijn voorgeschreven vereisten.

Bijzonderheden van een correctiefactuur:

  • De klant- en leveranciersgegevens zijn dezelfde als op de originele factuur
  • Registratienummer van de originele factuur
  • Registratienummer van het corrigerende belastingdocument
  • Reden voor de correctie (voor Mijn-Online-Factuur.nl staat het in de toelichting onderaan)
  • Eventueel verschil tussen de oorspronkelijke en de gecorrigeerde belastinggrondslag
  • Verschil tussen de oorspronkelijke en de gecorrigeerde belasting
  • Verschil in bedrag
  • Datum van het gecorrigeerde belastbare feit

Bevestiging van de klant

Voorheen was het ook nodig dat de klant de levering van het corrigerende belastingdocument (of verkoopfactuur/creditnota) bevestigde, maar dit is niet langer nodig. We raden aan om altijd een bevestiging te hebben dat het gecorrigeerde belastingdocument is afgeleverd bij de klant.

Met Mijn-Online-Factuur.nl hoef je bijvoorbeeld alleen het nieuwe belastingbedrag in te vullen en de overige onderdelen worden automatisch berekend, net als bij andere soorten documenten. Op deze manier bespaar je niet alleen tijd, maar heb je ook alle details op het document.