Inflatie heeft een effect op het prijsniveau; in de praktijk betekent dit dat je op dit moment minder goederen kunt kopen voor hetzelfde geld dan voorheen. In januari steeg de inflatie tot 17,5%. Hoe kan ik mijn geld goed beleggen zodat het geen waarde verliest?

Spaarrekeningen

Een spaarrekening is een goede plek om te zoeken als je in de nabije toekomst toegang tot geld nodig hebt. Spaarrekeningen brengen momenteel ongeveer 5% op, wat misschien niet eens de inflatie dekt, maar het is goed voor degenen onder jullie die risicomijdend zijn en zich zorgen maken dat ze hun geld niet terugkrijgen. Het gebruik van een spaarrekening is veilig omdat het geld tot een bepaald bedrag wettelijk is verzekerd.

Indexfondsen

Een indexfonds is een type beleggingsfonds dat aandelen houdt van een bepaalde marktindex (zoals de S&P 500 of Dow Jones Industrial Average). Indexbeleggingsfondsen behoren tot de beste beleggingen voor langetermijnsparen. Indexbeleggingsfondsen zijn niet alleen kosteneffectief door hun lage beheerkosten, ze zijn ook minder volatiel dan actief beheerde fondsen die de markt proberen te verslaan. Indexfondsen kunnen vooral goed zijn voor jonge beleggers met een lange tijdlijn die een groter deel van hun portefeuille kunnen toewijzen aan aandelenfondsen met een hoger rendement.

Dividendaandelen

Dividenden zijn regelmatige contante betalingen die bedrijven uitkeren aan aandeelhouders en worden vaak geassocieerd met stabiele, winstgevende bedrijven. Hoewel de aandelenkoersen misschien niet zo hoog of snel stijgen als bij groeibedrijven, kunnen ze aantrekkelijk zijn voor beleggers vanwege de dividenden en stabiliteit die ze bieden.

Beleggen in goud

Goud behoudt zijn waarde en in tegenstelling tot valuta's wordt goud niet direct beïnvloed door rentebeslissingen en kan het niet worden gedrukt om vraag en aanbod te controleren. Goud is een zeldzaam actief dat zijn waarde in de loop der tijd heeft behouden en heeft bewezen een afdekking te zijn tegen ongunstige economische gebeurtenissen. Daarom wordt goud door veel beleggers beschouwd als een veilige haven.

ETF

Een exchange-traded fund, of ETF, is een type beleggingsproduct dat wordt verhandeld op een beurs, net als aandelen en obligaties. ETF's bestaan meestal uit een verzameling van verschillende aandelen, obligaties, grondstoffen of andere financiële instrumenten en zijn ontworpen om de prestaties van een specifieke index te volgen. ETF's bieden beleggers diversificatie en liquiditeit en kunnen gedurende de hele handelsdag op een beurs worden gekocht en verkocht.

Investeringen in 2023