Met de stijgende inflatie is het belangrijk om je spaargeld te beschermen. Lees ons artikel waarin we onthullen hoe je je spaargeld kunt beschermen tegen de stijgende inflatie. Leer hoe je de inflatie kunt beheersen.

De hoge inflatie wordt veroorzaakt door verschillende factoren. De covid-19 pandemie, die de levering van goederen heeft verstoord en de vraag van huishoudens heeft doen toenemen, heeft een grote invloed gehad. De oorlog in Oekraïne is een andere factor, omdat hierdoor de prijs van olie en gas is gestegen. Geld verliest momenteel ongeveer 10% per jaar aan waarde, dus spaarrekeningen en spaarkassen zijn niet de beste manier om geld te beschermen.

Aandelen kopen

Als je aandelen koopt, koop je een aandeel in het bedrijf dat de aandelen heeft uitgegeven. Aandelen zijn een manier voor bedrijven om geld in te zamelen om groei, producten en andere initiatieven te financieren. Voor beleggers is het een manier om hun geld niet alleen effectief te beschermen tegen inflatie, maar ook om het waardevoller te maken. Een ander voordeel van het houden van aandelen is dat wanneer een effect langer dan drie jaar wordt gehouden, de inkomsten niet worden belast, dit wordt de tijdtest genoemd. Er zijn twee manieren om het geïnvesteerde geld terug te geven:

  • De aandelenprijs stijgt, wat betekent dat hij stijgt. Je kunt de aandelen dan met winst verkopen of ze juist verder houden en speculeren op verdere groei.
  • Aandelen betalen dividend, wat het rendement is dat de emittent aan de aandeelhouder betaalt. Niet alle aandelen betalen dividend, maar veel wel. Dividenden zijn betalingen aan aandeelhouders uit de winst van een bedrijf en worden meestal elk kwartaal uitgekeerd.

Onroerend goed

Onroerend goed wordt beschouwd als een stabiele investering. De rente stijgt voortdurend, waardoor mensen eerder geneigd zijn om te huren dan om een huis te kopen. Dit biedt investeerders een constante aanvoer van potentiële huurders voor hun beleggingsappartement. Het kopen van een woning is echter niet alleen voordelig met de bedoeling om de woning vervolgens te verhuren. Het pand zelf stijgt in waarde na verloop van tijd, dus je zult nooit een fout maken door een pand te kopen. Het enige nadeel van onroerend goed is dat het minder liquide is, dus de verkoop van een appartement of huis kan soms maanden duren.

Investeren in goud

Goud wordt wereldwijd gezien als een ideaal anti-inflatoir middel vanwege zijn waarde en rijke geschiedenis. Goudhoudende munten verschenen rond 650 voor Christus. Door de eeuwen heen hebben mensen om verschillende redenen goud in bezit gehad. Het is het metaal waar we naar terugkeren als andere vormen van valuta niet werken, wat betekent dat het altijd enige waarde heeft en dient als een hedge tegen moeilijke tijden. Je kunt ongemunt goud, baren, beleggingsmunten of effecten van mijnbouwbedrijven kopen.

Investeren in kunst

Kunstwerken, zoals schilderijen in het bijzonder, zijn ook geschikt om de waarde van geld te behouden. Je kunt je geld echter ook investeren in herdenkingsmunten, oldtimers of vinylplaten.