De belangrijkste benadering van het factureren van een klant draait om het maken van een gedetailleerde en professionele factuur, maar het is net zo belangrijk om te weten wanneer en hoe je moet opvolgen om tijdige betaling te garanderen.

Inzicht in de basisprincipes van klantenfacturatie

 • Het belang van facturatie in de bedrijfsvoering

Bij facturatie gaat het niet alleen om betaald krijgen; het is de spil van alle zakelijke interacties. Een goed gestructureerde factuur zorgt ervoor dat er een papierspoor is voor juridische doeleinden, helpt bij de boekhouding en verduidelijkt de verwachtingen tussen jou en je klant.

 • Belangrijkste onderdelen van een effectieve factuur

Een perfecte factuur bevat meer dan alleen het verschuldigde bedrag. Elk detail dat van belang is voor de transactie moet duidelijk op de factuur worden vermeld, van jouw bedrijfsgegevens en de gegevens van de klant tot een gedetailleerd overzicht van de geleverde diensten of goederen. Zorg ervoor dat je de betalingsvoorwaarden vermeldt om tijdige betaling te stimuleren. Je kunt hier lezen wat er allemaal op een factuur moet staan.


Uw factureringsproces instellen

 • De juiste factureringssoftware of het juiste systeem kiezen

Als je een factureringsprogramma kiest, ga dan op zoek naar een programma waarmee je snel en probleemloos online facturen kunt maken. Probeer Mijn-Online-Factuur vandaag nog en ervaar de eenvoud van facturatie, samen met functies die ontworpen zijn om je hele facturatieproces te stroomlijnen.

 • Je factuursjabloon aanpassen

Het is belangrijk om je factuur te personaliseren. Neem je logo op, kies een strak lettertype en gebruik je merkkleuren. Laat altijd ruimte over voor klantspecifieke notities. Online sjablonen kunnen een startpunt zijn, maar zorg ervoor dat je altijd een persoonlijk tintje toevoegt om de uniekheid van je bedrijf te weerspiegelen.

De factuur voorbereiden

 • Alle noodzakelijke informatie over de verkoop verzamelen

Als je de verkoopgegevens van tevoren regelt, hoef je minder heen en weer te praten met de klant. Verzamel alles, van de datum en beschrijving van de goederen of diensten tot de prijs en belastingen.

 • Kosten en geleverde diensten specificeren

Het specificeren van alle kosten op de factuur laat geen ruimte voor verwarring. Wees transparant over prijzen, kortingen, belastingen en eventuele extra kosten om vertrouwen te kweken en mogelijke geschillen te voorkomen. Hier vind je een hulpmiddel om je facturen te structureren.


De factuur naar je klant sturen

 • Het juiste moment bepalen om te factureren

De algemene regel is om een factuur te sturen onmiddellijk nadat je een dienst hebt geleverd of een product hebt geleverd. Je moet dit echter wel afstemmen op eventuele eerdere overeenkomsten of industriestandaarden. Voor retainer services kan het voordelig zijn om aan het begin van de factureringscyclus te factureren.

 • Ervoor zorgen dat de factuur naar de juiste contactpersoon wordt gestuurd

Bevestig bij grotere organisaties de gegevens van de crediteurenadministratie voordat u een opdracht geeft. Netwerken binnen het bedrijf van de klant kan ook helpen bij het verkrijgen van deze informatie. Vraag tijdens contractonderhandelingen altijd naar de contactpersoon.

Facturen opvolgen

 • Een follow-up strategie implementeren voor onbetaalde facturen

Een opvolgmail kan beginnen met een vriendelijke herinnering waarin je de drukke agenda van je klant erkent, en gaandeweg steeds strakker worden. Er zijn online sjablonen beschikbaar, maar pas ze aan om consistent te blijven met de communicatiestijl van je bedrijf.

 • Juridische stappen bij wanbetaling

In eerste instantie kan een formele aanmaning volstaan, waarin de verschuldigde schuld en de uiterste betaaldatum worden verduidelijkt. Als er geen reactie komt, overweeg dan als laatste redmiddel een kleine rechtbank of het inhuren van een incassobureau. In dit artikel worden de procedures uitgelegd voor het innen van schulden bij wanbetaling.

Leren uit ervaring

 • Uw facturatieproces regelmatig herzien

Kijk naar vertraagde betalingspatronen, verwarring over betalingstermijnen bij klanten of handmatige processtappen die geautomatiseerd zouden kunnen worden. Een veelvoorkomend knelpunt is onvoldoende opvolging van achterstallige facturen - overweeg om automatische herinneringen in te stellen.

 • Aanpassen aan feedback van klanten en branchenormen

Vraag feedback over je facturatieproces aan je klanten. Zijn de betaalmethoden toegankelijk en handig voor hen? Blijf op de hoogte van trends in de sector via webinars, podcasts en netwerken om ervoor te zorgen dat je facturatie voldoet aan de huidige normen. Ontdek hier de voordelen van evoluerende online facturatiesystemen.