Een groot deel van beleggen is het kennen van de verschillende beleggingsconcepten. Weet je wat diversificatie is en waarom het belangrijk is bij beleggen? En kent u termen als bearmarkten en haussemarkten, volatiliteit, blue chips en hedging?
Aandelen - is een waardepapier dat het bezit van een aandeel in een bepaalde vennootschap op aandelen aantoont. Beleggen in aandelen biedt personen de mogelijkheid om deel te nemen in het eigendom en de winsten van een bedrijf. Als de waarde van een bedrijf stijgt, stijgt ook de waarde van de aandelen, waardoor beleggers hun aandelen tegen een hogere prijs kunnen verkopen dan waarvoor ze ze gekocht hebben en winst kunnen maken. Aandeelhouders hebben het recht om deel te nemen in de winst (dividend uitkeren) en om te stemmen op algemene vergaderingen.
Rating - drukt geloofwaardigheid en stabiliteit uit, aangeduid met letters van AAA tot D. De bekendste ratingbureaus zijn Standard & Poor's (S&P), Moody's en Fitch. Bij een AAA-rating is er bijna geen risico en bij een D-rating is het risico hoog. Risicovollere beleggingen hebben een betere waardering, maar ze hebben ook een veel grotere kans om verloren te gaan.
Winstgevendheid - drukt de verhouding uit tussen winst en geïnvesteerd vermogen, berekend als winst/eigen vermogen × 100 (%). Er zijn verschillende soorten winstgevendheid, namelijk winstgevendheid van activa, eigen vermogen, kosten, verkoop en langetermijnkapitaal.
Solvabiliteit - drukt het vermogen uit om aan de verplichtingen te voldoen, het is het vermogen om te betalen.
Liquiditeit - geeft aan hoe snel activa kunnen worden omgezet in geld. Een lage liquiditeitsratio geeft aan dat de onderneming niet in staat is om haar verplichtingen op tijd te betalen. Omgekeerd betekent een hoge liquiditeitsratio dat de onderneming in staat is om haar verplichtingen op tijd te betalen, maar aan de andere kant vermindert dit haar winstgevendheid.
Volatiliteit - geeft de mate van fluctuatie aan in de waarde van een bepaald financieel instrument. Een hoge volatiliteit geeft aan dat de waarde van een actief snel en aanzienlijk kan veranderen in korte tijd, wat wijst op een hoger risiconiveau en hogere winsten kan opleveren. Aan de andere kant duidt een lage volatiliteit op meer stabiliteit en minder risico, maar meestal minder winst.
Zdroj: stock.adobe.com
Effect - kan een aandeel, obligatie, wisselbrief, aandelencertificaat, schatkistpapier, cheques en andere financiële instrumenten zijn. De uitgever van het effect, of de emittent, verkrijgt het benodigde kapitaal in deze vorm en de belegger waardeert zo zijn geld.
Hedging - is een risicoafdekking, het is een beleggingstechniek waarbij tegengestelde transacties worden aangegaan of tegengestelde posities worden ingenomen om het risico van het oorspronkelijke beleggingsactief te compenseren. De meest gebruikte instrumenten voor afdekking zijn futurescontracten, opties, swapcontracten en termijncontracten. Met deze financiële derivaten kunnen beleggers het risico in hun portefeuilles controleren en verminderen.
Blue chips - dit zijn aandelen van grote bedrijven die bekend staan als stabiel en zeer liquide. De term "blue chip" werd in het begin van de 20e eeuw bedacht om te verwijzen naar de donkerblauwe pokerchips met hoge waarde die de hoogste waarde aangaven en gebruikt konden worden om de belangrijkste inzetten te plaatsen.
Bèta - is een maatstaf voor de volatiliteit van een aandeel in verhouding tot bewegingen in de algemene markt. Een bèta groter dan 1 geeft aan dat een aandeel volatieler is en een bèta kleiner dan 1 geeft aan dat een aandeel minder volatiel is.
Diversificatie - wordt gebruikt om het beleggingsrisico te minimaliseren. De sleutel is om niet in slechts één financieel instrument te beleggen, maar om je beleggingen te spreiden over meerdere soorten, om zo het risico op verlies te elimineren.
Broker - een zogenaamde tussenpersoon die de aan- en verkoop van aandelen regelt. Hij treedt op als tussenpersoon tussen de belegger en de beurs.
Bear markt
Een berenmarkt wordt gedefinieerd door een langdurige daling van de beleggingskoersen - over het algemeen is er sprake van een berenmarkt wanneer er een daling is van 20% of meer ten opzichte van het recente hoogtepunt. Een dalende markt is dus een ideale gelegenheid voor beleggers om aandelen te kopen.
Stierende markt
Een bullmarkt wordt gedefinieerd door een opwaartse trend in de markt over een bepaalde periode - over het algemeen is er sprake van een bullmarkt wanneer er een stijging is van 20% of meer vanaf het vorige dieptepunt of wanneer de koers een historisch hoogtepunt heeft bereikt. In dit geval blijven beleggers de aandelen houden met het vooruitzicht op nog hogere winsten, of ze verkopen.