In de moderne, technologisch geavanceerde wereld van vandaag is cyberbeveiliging essentieel geworden voor bedrijven van elke omvang, omdat hun netwerken en computersystemen vertrouwelijke en waardevolle gegevens bevatten. Cyberbeveiliging beschermt digitale systemen, netwerken en gegevens tegen onbevoegde toegang, diefstal of beschadiging. Omdat de technologie zich in de loop der jaren voortdurend heeft ontwikkeld, zijn de cyberdreigingen meegegroeid, waardoor de behoefte aan cyberbeveiliging is toegenomen. Daarom investeren bedrijven steeds meer in preventieve bescherming van hun online gegevens tegen diefstal of beschadiging.

Wat zijn de soorten cybercriminaliteit?

Heel vaak gaat het om frauduleuze e-shops en e-mails, waarbij het doel is om mensen geld af te persen. Deze e-shops kunnen vaak onmiddellijk worden opgemerkt, met als waarschuwingssignalen ontbrekende contactgegevens, verdacht lage prijzen of onveilige websites. Identiteitsfraude, waarbij de fraudeur zich voordoet als iemand anders, diefstal van financiële gegevens of cyberafpersing, waarbij geld wordt geëist om een dreigende aanval te voorkomen, komt ook voor. Andere vormen van cybercriminaliteit zijn inbreuk op auteursrechten of de online verkoop van illegale goederen.

Zodra cybercriminelen toegang proberen te krijgen tot informatie en gegevens over uw bedrijf, werknemers en klanten, zijn er meerdere manieren waarop ze dat kunnen doen:

  • door hardware, computers en mobiele apparaten te stelen of onbevoegd toegang daartoe te krijgen
  • computers te infecteren met malware (zoals virussen, ransomware en spyware)
  • technologie of het web aan te vallen
  • systemen van derden aan te vallen
  • spam die malware bevat
  • uw werknemers of klanten krijgen toegang tot uw informatie

Cybercriminaliteit en veiligheid op internet  en in het bedrijfsleven

Zdroj: adobe.stock.com

Hoe bescherm je je bedrijf tegen cybercriminaliteit?

Maak regelmatig back-ups van al uw gevoelige gegevens en werk ook de software op alle apparaten in uw bedrijf regelmatig bij. Gebruik sterke wachtwoorden en firewall- en antivirussoftware om uw netwerken en apparaten te beschermen tegen cyberaanvallen. Gebruik tools om ongebruikelijke netwerkactiviteit te monitoren en te detecteren. Dit kan helpen om cyberaanvallen in een vroeg stadium te identificeren. Beperk de toegang tot gevoelige informatie tot een minimum; elke werknemer mag alleen toegang hebben tot gegevens die essentieel zijn voor zijn werk. Het opleiden van werknemers in cyberbeveiliging is ook nuttig omdat ze veel aanvallen zelf kunnen voorkomen.

Gevolgen van cyberaanvallen voor bedrijven

De gevolgen van een cyberaanval kunnen financieel verlies, reputatieschade, verlies van vertrouwen bij klanten, verstoring van bedrijfsactiviteiten of verlies van klanten en werknemers zijn.

Cyberaanvallen kunnen financieel verwoestend zijn voor bedrijven. Onmiddellijke kosten omvatten herstelinspanningen zoals het inhuren van cyberbeveiligingsdeskundigen en het herstellen of vervangen van aangetaste systemen. De kosten op lange termijn kunnen bestaan uit gederfde inkomsten door bedrijfsonderbreking of kosten voor klantcompensatie. Een succesvolle cyberaanval kan de reputatie van een bedrijf schaden, wat kan leiden tot verlies van vertrouwen bij klanten, partners en investeerders. Het gevolg kan verlies van zaken zijn en moeite om nieuwe klanten aan te trekken. Als gevoelige informatie van klanten uitlekt, kan dit leiden tot een verlies van vertrouwen. Klanten kunnen zich zorgen gaan maken over de veiligheid van hun gegevens en overstappen naar concurrenten. Er kunnen ook juridische stappen worden ondernomen door getroffen klanten. Werknemers die het vertrouwen in de beveiliging van hun werkplek verliezen, kunnen ook vertrekken.

Houd in gedachten dat elk bedrijf, ongeacht de grootte, moet investeren in cyberbeveiliging om zich te beschermen tegen potentiële cyberbedreigingen.