Een bedrijf runnen terwijl je studeert wordt een steeds populairdere trend onder jongeren Studenten beseffen dat het, naast de theoretische kennis die ze op school hebben opgedaan, belangrijk is om praktische ervaring op te doen die hun overgang naar het werkende leven kan vergemakkelijken. Ondernemerschap is een van de meest effectieve manieren om deze praktijkervaring op te doen.

Waarom een bedrijf beginnen terwijl je studeert?

 • Praktische Ervaring Opdoen: Ondernemerschap biedt studenten de mogelijkheid om theoretische kennis in de praktijk te brengen. Ze leren hoe ze een bedrijf moeten runnen, communiceren met klanten, problemen oplossen en beslissingen nemen. 
 • Financiële Onafhankelijkheid: Voor veel studenten is ondernemerschap een manier om extra geld te verdienen en financiële onafhankelijkheid te verkrijgen. Dit kan cruciaal zijn, vooral voor degenen die hun afhankelijkheid van ouders willen minimaliseren of het afsluiten van leningen willen vermijden. 
 • Netwerken en Contacten Opbouwen: Ondernemerschap stelt studenten in staat om mensen uit verschillende vakgebieden te ontmoeten en waardevolle contacten op te bouwen. Deze connecties kunnen van groot belang zijn bij het zoeken naar werk of het uitbreiden van hun bedrijf na hun afstuderen.


Hoe breng je studie en werk in balans?

Een bedrijf runnen terwijl je studeert vereist een goede organisatie en effectief tijdmanagement. Hier zijn wat tips over hoe je dat voor elkaar krijgt:

 • Planning: Het is belangrijk om een schema te maken dat zowel studieverplichtingen als tijd voor de onderneming omvat. Effectieve planning helpt studenten om stress en overbelasting te vermijden. 
 • Taakprioritering: Het stellen van prioriteiten is essentieel. Studenten moeten weten welke taken het belangrijkst zijn en welke ze eerst moeten aanpakken. Het gebruik van takenlijsten en dagelijkse plannen kan helpen om hun verantwoordelijkheden beter te beheren. 
 • Gebruik Technologie: Maak gebruik van apps en tools voor tijd- en projectmanagement, zoals Trello, Asana of Google Calendar. 
 • Maak Gebruik van Beschikbare Middelen: Veel universiteiten bieden ondersteuning aan student-ondernemers. Dit kan mentorschap, workshops, financiële steun of toegang tot bedrijfsincubators omvatten. Het is goed om te informeren naar de beschikbare opties op jouw school.
 • Behoud Balans: Vergeet niet om tijd vrij te maken voor rust en ontspanning om burn-out te voorkomen.


Veelvoorkomende fouten vermijden

Een bedrijf runnen terwijl je studeert kan een geweldige kans zijn, maar het is belangrijk om een aantal veelgemaakte fouten te vermijden die succes in de weg kunnen staan:

 1. Overbelasting: Vermijd overbelasting, zowel met studeren als met je onderneming. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om te rusten. 
 2. Onvoldoende Planning: Zonder zorgvuldige planning is het makkelijk om achterop te raken. Regelmatige evaluatie van de voortgang en het aanpassen van plannen is cruciaal voor succes. 
 3. Het Onderschatten van de Markt: Voordat je een bedrijf start, doe grondig marktonderzoek. Ontdek wie je potentiële klanten zijn en wat hun behoeften zijn.


Voordelen en nadelen van het runnen van een bedrijf tijdens je studie

Voordelen:

 • Flexibiliteit: Studenten kunnen hun eigen werktijden bepalen en deze aanpassen aan hun studieverplichtingen. 
 • Persoonlijke Groei: Ondernemerschap helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals leiderschap, besluitvorming, creativiteit en veerkracht. 
 • Mogelijkheid om te Falen Zonder Grote Gevolgen: Studenten hebben het voordeel dat ze kunnen experimenteren en leren van hun fouten in een relatief veilige omgeving voordat ze de arbeidsmarkt betreden.

Nadelen:

 • Tijdrovend: Het combineren van studie en ondernemerschap kan tijdrovend en uitputtend zijn. 
 • Financieel Risico: Ondernemerschap kan initiële investeringen vereisen, wat financieel uitdagend kan zijn voor studenten. 
 • Stress en Druk: Het balanceren van studie en onderneming kan stress en druk veroorzaken, wat zowel de academische prestaties als de bedrijfsvoering negatief kan beïnvloeden.


Conclusie

Een bedrijf runnen terwijl je studeert kan een uitdaging zijn, maar het kan ook zeer de moeite waard zijn. De sleutel tot succes is effectief tijdmanagement, het vermogen om taken te prioriteren en het bewaren van een balans tussen studeren en ondernemen. Als je erin slaagt om je tijd goed te plannen en te beheren, kun je waardevolle ervaring opdoen die je zal helpen in je toekomstige carrière terwijl je geniet van de financiële en persoonlijke voordelen die het ondernemerschap met zich meebrengt.

Om het beheer van facturen en de boekhouding van je bedrijf te vereenvoudigen, raden we je aan onze applicatie MijnOnlineFactuur te proberen, waarmee je facturen direct in de browser kunt uitgeven zonder dat je je hoeft te registreren of een creditcard hoeft in te voeren. We bieden een gratis proefversie van 5 weken, zodat je alle functies zonder verplichtingen kunt testen.