In het volgende deel van onze serie artikelen waarin we de mogelijkheden van het gebruik van AI bij het nemen van beslissingen illustreren, lees je waar je op moet letten voordat je een bedrijf start.

Voordat je een bedrijf start, is het belangrijk om verschillende factoren zorgvuldig te overwegen:

Een ondernemingsplan: Dit document moet alle belangrijke aspecten van je bedrijf bevatten, waaronder je bedrijfsstrategie, doelmarkt, concurrentieanalyse, marketingplan en financiële projecties.

Financiering: Je hebt genoeg kapitaal nodig om de opstartkosten te dekken en het bedrijf draaiende te houden totdat het winstgevend wordt. Bedenk waar dit geld vandaan zal komen: persoonlijk spaargeld, leningen, investeerders, enz.

Locatie: de locatie van je bedrijf kan van grote invloed zijn op het succes ervan. Houd rekening met de beschikbaarheid, zichtbaarheid, toegankelijkheid en demografie van het gebied.

Werknemers: Je hebt gekwalificeerde en betrouwbare werknemers nodig om je te helpen werken. Bedenk welke functies ze nodig zullen hebben en hoe je ze zult werven en managen.

Leveranciers: je zult betrouwbare leveranciers moeten vinden voor de Italiaanse levensmiddelen en koffie die je wilt verkopen. Houd rekening met hun prijzen, productkwaliteit, betrouwbaarheid van levering en betalingsvoorwaarden.

Vergunningen en voorschriften: Zoek uit welke licenties en vergunningen je nodig hebt om je winkel en café te runnen. Denk hierbij aan medische vergunningen, bedrijfsvergunningen en meer.

Verzekering: Je hebt verschillende soorten verzekeringen nodig, waaronder eigendoms-, aansprakelijkheids- en mogelijk werknemersverzekeringen.

Kosten en uitgaven: Je moet een duidelijk beeld hebben van alle kosten die komen kijken bij het runnen van je bedrijf, zoals huur, nutsvoorzieningen, lonen, aannemers en meer. Op basis van deze kosten en de verwachte winst bepaal je de prijs van je producten en diensten.

Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste factoren die je moet overwegen voordat je een bedrijf begint. Het kan ook nuttig zijn om je plan te raadplegen.

Kunstmatige intelligentie gebruiken als bedrijfsadviseur

Wat kunnen de onverwachte kosten zijn?

Bij het openen van een nieuwe kruidenierszaak en café kunnen er verschillende onverwachte kosten zijn. Hier volgen enkele voorbeelden:

Onderhoud en reparaties: apparatuur zoals koffiezetapparaten, koelapparatuur of ovens kunnen kostbaar onderhoud of reparaties nodig hebben. Ook kan het duur zijn om beschadigde of verouderde apparatuur te repareren of te vervangen.

Hogere leverancierskosten: Voedsel- en drankprijzen kunnen veranderen afhankelijk van verschillende factoren zoals veranderingen in vraag en aanbod, het weer, politieke situaties, enz. Dit kan betekenen dat je meer moet betalen voor je voorraden dan je oorspronkelijk had verwacht.

Verzekeringskosten: als je bedrijf verandert of als er een incident is waardoor je meer risico loopt (zoals brand of diefstal), kunnen je verzekeringstarieven stijgen.

Belastingkosten: Belastingwetten en -tarieven kunnen veranderen en je kosten beïnvloeden. Bovendien, als je meer verdient dan je had verwacht in de loop van het jaar, kun je met een hogere belastingverplichting komen te zitten.

Opleidings- en trainingskosten voor werknemers: Als je nieuwe werknemers aanneemt of als de wet- of regelgeving verandert die van invloed is op je bedrijf, moet je mogelijk betalen voor hun training en opleiding.

Marketing- en advertentiekosten: Het kan zijn dat je meer moet uitgeven aan marketing en reclame dan je oorspronkelijk van plan was om klanten aan te trekken.

Kosten voor licenties en vergunningen: De kosten voor het verkrijgen van de nodige licenties en vergunningen kunnen variëren en kunnen na verloop van tijd veranderen.

Deze en andere onverwachte kosten kunnen een grote impact hebben op je financiële resultaten, dus het is belangrijk om een reservefonds te hebben om onverwachte uitgaven te dekken.

Wat kunnen deonverwachte kosten zijn?

Wat wordt gemakkelijk onderschat?

Bij het openen van een nieuwe kruidenierszaak en coffeeshop worden verschillende gebieden vaak onderschat:

Tijd en moeite: Het bezitten en runnen van een kleine kruidenierszaak en café vergt veel tijd en inspanning. Veel nieuwe ondernemers onderschatten hoeveel tijd er in hun werk gaat zitten, wat kan leiden tot uitputting en een burn-out.

De complexiteit van voorraadbeheer: Goed voorraadbeheer is cruciaal voor het succes van een detailhandel, maar het kan complex en tijdrovend zijn. Als je dit onderschat, kun je geld verliezen door verspilde of onvoldoende voorraad.

Personeelskosten: Salarisadministratie is slechts één onderdeel van personeelskosten. Je moet ook de kosten van secundaire arbeidsvoorwaarden, training, werving en andere gerelateerde kosten meenemen.

Het belang van marketing en promotie: veel nieuwe ondernemers onderschatten hoeveel tijd, moeite en geld het kost om hun bedrijf effectief op de markt te brengen en te promoten.

De kosten om de winkel te onderhouden: Naast de initiële kosten voor het openen van een winkel, zijn er lopende kosten voor onderhoud en reparaties, nutsvoorzieningen, schoonmaakkosten, energiekosten, enz. die hoger kunnen uitvallen dan oorspronkelijk verwacht.

Wettelijke en regelgevende vereisten: Voldoen aan alle relevante wettelijke en regelgevende vereisten kan complex en duur zijn. Het kan ook moeilijk zijn om veranderingen op deze gebieden bij te houden.

Klantenservice: Een uitstekende klantenservice is essentieel voor het succes van elke detailhandel, maar kan een uitdaging zijn en vereist voortdurende aandacht en middelen.

Onzekerheid en risico: Veel nieuwe ondernemers onderschatten de realiteit van onzekerheid en risico, wat kan leiden tot een gebrek aan voorbereiding op mogelijke uitdagingen en moeilijkheden. Het is belangrijk om een risicomanagementstrategie te hebben en een plan om met onverwachte problemen om te gaan.

Veranderingen in de markt: Markten veranderen snel en je moet voorbereid zijn op veranderingen in klantgedrag, concurrenten, toeleveringsketens en andere factoren. Het is belangrijk om een strategie te hebben om je aan te passen en te reageren op deze veranderingen.

Het belang van netwerken: Netwerken en relaties opbouwen met je lokale gemeenschap, leveranciers, andere bedrijven en klanten kunnen een sleutelrol spelen in het succes van je bedrijf. Veel ondernemers onderschatten hoe belangrijk actief en effectief netwerken kan zijn.

Herinvesteren van winsten: zodra een bedrijf winst begint te maken, is het belangrijk om een deel van dat geld opnieuw in het bedrijf te investeren, bijvoorbeeld in marketing, het uitbreiden van de productlijn of het verbeteren van het pand.